2011-10-06 15:30:40• hírek • Szatmar.ro

A számlálóbiztosokat oktatták

Csütörtökön és pénteken a Szatmár Megyei Tanács nagy gyűléstermében képezik ki azt a több száz személyt, akik számlálóbiztosként vesznek majd részt az október 20-31. között esedékes népszámláláson.

Az aulában Ovidiu Grigorescu, a Szatmár Megyei Statisztikai Hivatal aligazgatója mondta el a több száz megjelentnek, amit azoknak a népszámlálási eljárásokról tudniuk kell. Kiderült többek között, hogy a biztosok hetesével alkotnak majd egy csoportot, az ő munkájukat pedig egy-egy kérdezőbiztos irányítja majd. Szatmárnémetit összesen nyolc körzetre, a körzeteket pedig további 10-10 részre osztják majd fel. A területek leosztásánál igyekeznek majd figyelembe venni a biztosok lakhelyét is, a cél ugyanis, hogy az 592 biztos lehetőleg minél közelebb dolgozhasson lakhelyéhez.

Grigorescu kihangsúlyozta, hogy a biztosoknak bizalmasan kell eljárniuk a személyes adatokkal, majd elmagyarázta, hogy az egyes kérdőívek „mire jók". Nem csak bonyolult és hosszadalmas ívek vannak ugyanis, hanem azok közül is több fajta.

A P jelű ív minden, az adott háztartáshoz tartozó személyre vonatkozik, a PPI viszont csak azokra, akik 12 hónapnál hosszabb ideig másutt - más településen illetve más országban - tartózkodnak. A TP kérdőívbe azon személyek adatait kell bevezetni, akik egy évnél rövidebb ideig tartózkodnak az adott háztartásban, míg az M jelűbe azon 15 évnél idősebbekét, akik külföldön tartózkodnak. A G ívre kerül az adott háztartásban élők teljes listája, míg az LG jelű az ingatlanra vonatkozó kérdéseket tartalmaz.

A képzésen elhangzott továbbá, hogy a vallásra, etnikai hovatartozásra és anyanyelvre vonatkozó kérdésekre nem kötelező válaszolni.

Mégis nekünk magyaroknak létkérdés vállalnunk magyarságunkat, hisz a következő nem lesz alkalmunk bizonyítani, hogy itt vagyunk, ráadásul egy sor közösségi jog is a mostani válaszainktól függ.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: